Ongelooflijk, wat hebben we er een tijd op moeten wachten! Eindelijk is het mogelijk om ook je dashboards te delen in Google Analytics. Natuurlijk, het is nog niet af, maar het maakt mijn leven wel al een stuk makkelijker.

Logins, profielen en meer..

Voorheen moest je altijd voor ieder profiel een nieuw dashboard aanmaken en dan was dit zelfs nog alleen voor je eigen gebruikersnaam. Op zich is dat niet zo’n probleem als je de enige bent die zich bezighoudt met website analyse en je te maken hebt met één website. Zodra er echter meer websites en profielen zijn, waar je toch al snel een soortgelijk dashboard voor wilt hebben, dan kost je dat veel tijd om te maken. Om je even een idee te geven van wat dat dan zou betekenen, heb ik even een voorbeeld geschetst:

  • 10 websites;
  • 2 profielen per website;
  • 2 dashboards per website;
  • 3 gebruikers per website;
  • 15 minuten per dashboard.

Wat dus neerkomt op: 10 x 2 x 2 x 3 = 120 x 15 minuten = 1.800 minuten, ofwel 30 uur werk! En dan besparen we nog de tijd die nodig is om steeds in te loggen op alle profielen en de mogelijkheid dat je je halverwege bedenkt dat je een widget mist.

Delen maar!!

Maar gelukkig is dat nu verledentijd, want zoals op onderstaande screenshot te zien is, is het nu mogelijk om ze eenvoudig te delen. Dus als ik weer dezelfde berekening maak als daarnet, dan ben ik nu maar 30 minuten bezig! Want het enige wat ik nog moet doen, is het maken van de twee dashboards.
Deel Google Analytics Dashboard

Hoe werkt het?

Eigenlijk werkt het op dezelfde manier als het delen van Custom Reports. Zodra je klikt op de knop “Share Dashboard” verschijnt er een pop – up met een link naar het dashboard. Deze link kun je vervolgens per mail versturen naar iedereen.
Copy your url
Zodra de ontvanger klikt op de link verschijnt het onderstaande scherm. Het enige wat de gebruiker dan nog hoeft te doen, is het profiel te selecteren en het dashboard is onderdeel van zijn / haar analytics.
Bij welk profiel hoort dit dashboard
Je kunt in ieder geval niet zeggen dat Google het heel erg moeilijk maakt om een dashboard te kunnen delen!

Fine – tuning

Maar ondanks mijn vrolijkheid, zijn er altijd nog dingen die ik graag verbeterd zou willen zien. Zoals bijvoorbeeld het kunnen toevoegen van dashboards aan meerdere profielen tegelijk. Deze feature behoort wel al tot de mogelijkheden bij de Custom Reports, dus ik verwacht dat ze deze ook door zullen trekken naar de dashboards. Maar we gaan het zien…