Google Analytics beter dan Omniture…

Ik vind Google Analytics (in de meeste gevallen) beter dan Omniture Sitecatalyst (OS) en ik zal je vertellen waarom. Ik werk al een tijd met OS en GA voor verschillende soorten websites. Maar wat maakt nou dat verschil tussen deze twee pakketten? Daarvoor moet je jezelf wel een aantal vragen stellen:

  1. Wat wil ik met de informatie?
  2. Om wat voor website gaat het? (webwinkel, blog, nieuwssite, etc.)
  3. Hoeveel bezoekers heeft de website dagelijks / wekelijks / maandelijks?
  4. Hoeveel mensen maken er gebruik van (gebruikers / admin)?

Dit zijn maar naar mijn mening vier van de belangrijkste vragen. Maar wanneer kies je dan voor een bepaald pakket? Wat zijn nou die verschillen die echt effect hebben op je beslissing?

Kosten

De kosten van een pakket spelen altijd een belangrijke rol in de beslissing. OS is een zeer veelzijdig pakket, maar kost ook veel geld. Bij OS betaal je voor het aantal server calls. Dus hoe meer verkeer, hoe duurder het pakket.

GA is gratis en alleen bij meer dan 5.000.000 unieke bezoekers (per maand) moet je een Google Adwords account hebben. Maar de beslissing kan niet alleen afhangen van de kosten. Weet je de antwoorden op de bovengenoemde vragen, dan kun je deze neerleggen naast de mogelijkheden…

Google Analytics

GA is een prima website analyse pakket voor kleinere websites waar voornamelijk content op wordt geplaatst en waarbij je afhankelijk bent van advertentie inkomsten. Wil je vooral de basale dingen meten, dan kom je met GA een heel eind. De basis – implementatie en het gebruik van GA is heel eenvoudig en snel aan te leren. Wil je een meer costumized GA, dan zal de implementatie niet veel afwijken van de OS implementatie. Wel is er een maximum van 5 aangepaste variabelen. Maar er zijn nog meer redenen op te noemen waarom je GA zou moeten kiezen boven OS:

  • Het is gratis
  • Je kunt eenvoudig segmenten aanmaken (de nieuwe OS15 heeft deze mogelijkheid ook)
  • Het is eenvoudig in gebruik
  • Het is eenvoudig te implementeren
  • Adwords kan eenvoudig worden ge├»ntegreerd

Dus waarom zou je nog kiezen voor Omniture Sitecatalyst?

Omniture Sitecatalyst

Toch zijn er meer redenen waarom ik, op analytics gebied, toch liever kies voor OS. Zo is OS een zeer geschikt pakket voor het analyseren van het koopproces. Websites als Bol.com en Wehkamp.nl hebben enorm veel baat bij een uitgebreid analytics pakket als OS. Je kunt een diepere analyse maken van het koopproces. Vragen als “Waar haken mensen af?” of “Welk product zou bovenaan moeten staan?” kunnen beter worden beantwoord. Met OS heb je ook veel meer aangepaste variabelen tot je beschikking dan de beperkte 5 van GA, waardoor het er veel site specifieker kan worden gemeten. Eigenlijk acht ik OS een veel geschikter pakket voor grote bedrijven in het algemeen. Hieronder staan een aantal redenen waarom:

Persoonlijk vind ik het grootste voordeel aan OS het gebruik van het datawarehouse en het centraal kunnen beheren van de gebruikers. Door het gebruik van het datawarehouse kun je heel erg goed pathing analyses doen.

Conclusie

Google Analytics moet het vooral hebben van zijn gebruiksvriendelijkheid en de kostenbesparing. Daarentegen moet OS het meer hebben van de uitgebreide analyses. Vooral door de toegang tot het datawarehouse en de Excel plugin heb je enorm veel mogelijkheden om specifieke analyses te maken. Daarnaast is het voor grote organisaties van groot belang dat het User Management centraal wordt belegd om zo orde te houden over wie er toegang heeft tot de data. Met OS is dit heel simpel te beheren in tegenstelling tot GA.

Voor allebei de pakketten valt wat te zeggen en in de meeste gevallen voldoet Google Analytics. Omniture Sitecatalyst is pas echt interessant als je website veel verkeer genereert. Als je dan toch de beslissing moet nemen, dan is het belangrijk om de vraag te stellen: “Wat wil ik met de informatie doen?”. Samen met de drie andere vragen die ik eerder heb gesteld is het mogelijk om een de juiste keuze te maken.

Maar ik ben ook benieuwd naar hoe jij erover denkt, of waarom jouw organisatie heeft gekozen voor een bepaald pakket.

2017-05-12T15:12:21+02:00