• Inzichten in je bezoekers met Google Analytics dashboards

Bereik top inzichten over je lezers

” Blogpost hebben vaak een hoge Bounce Rate, wat niet vreemd is. Dit komt omdat de bezoeker over het algemeen naar je post worden verwezen via andere websites, de zoekmachines of een sociaal netwerk. Dit al eerder gelezen, dat kan? Ga dan meteen naar de update.

Auteur: Elroy van Ouwerkerk

De bezoeker komt dus vaak niet via je homepage bij je posts en heeft dus niet direct de intentie om je complete blog door te spitten. Het gevolg is dat je lezer meestal de post bekijkt en vervolgens weer verdwijnt. Maar wat zegt dat nou eigenlijk over je lezer?

Betrokkenheid en Interactie

De Bounce Rate en de pageviews zeggen niet zoveel over de kwaliteit van je post (beoordeeld door de lezer natuurlijk), laat staan of ze terugkomen of je post delen. Eigenlijk wil je beter inzicht krijgen over wat je bezoeker vindt van je posts. Vragen waar je nu mee blijft zitten zijn:

  • Heeft de bezoeker je post echt gelezen?
  • Heeft de bezoeker de reacties gelezen?
  • Hoe lang hebben ze gedaan over het lezen van je post?

Als je antwoord kunt geven op deze vragen, dan kom je al een heel stuk verder in het begrijpen van je bezoekers en hoe je uiteindelijk je website / posts kunt verbeteren. Maar goed, hoe kom je tot die antwoorden?! Met de basisimplementatie van Google Analytics alleen zul je het antwoord niet vinden. Daarom ben ik zoek gegaan naar een oplossing hiervoor.

Geavanceerde Google Analytics tracking

Zo kwam ik terecht bij een post van Justin Cutroni over hoe je je blogs beter kunt meten. De post is al van een tijd terug, maar dat doet niks af aan wat je er mee kunt. In zijn post legt hij precies uit welke tweaks je moet doen aan de Google Analytics tracking om beter inzicht te krijgen. Het script wat hij gebruikt is gemaakt voor WordPress. Dus als je website draait op WordPress, dan hoef je maar een kleine aanpassing te doen aan de code. En dat is natuurlijk super handig!

Het Bloggers dashboard

De tracking heb ik al een geruime tijd geleden geïmplementeerd om te testen wat ik er precies mee kan. Ik heb de tracking wel iets aangepast. In de variant die Justin deelt worden namelijk al je pagina’s gemeten terwijl ik alleen geïnteresseerd ben in hoe mijn posts het doen. Daarnaast heb ik in de tracking ook de nieuwsbrief inschrijvingen en de shares meegenomen.

Aan de hand van de extra tracking ben ik inmiddels veel beter in staat om mijn bezoekers te begrijpen. En om dat allemaal samen te vatten en jullie een hoop extra werk te besparen, heb ik een dashboard samen gesteld met daarin de belangrijkste onderdelen.

Het dashboard geeft je inzicht in het gedrag van je bezoekers en hoe ze je posts waarderen, schrijven ze zich in voor je nieuwsbrief, wat wordt het meest gedeeld, hoe lang doen ze over het lezen van een post, etc.

Heb je de tracking nog niet geïmplementeerd, dan vind je hieronder hoe je deze kunt toevoegen aan je website.

Wil je weten wat welke widget in het dashboard inhoudt, check dan deze pagina: Blog Dashboard uitgelegd.

Geintereseerd? Laten we praten.

Ik ben in te huren als consultant, interimmer, projectmedewerker op het gebied van conversie-optimalisatie. Van adviserende rol tot aan begeleiding en uitvoering.

Ontdek meer

[Update] Bloglezers meten met Universal Analytics

Al even is het mogelijk om gebruik te maken van het nieuwe meetscript van Google Analytics, ookwel Universal Analytics. De grootste verandering van dit nieuwe meetscript is dat het eenvoudiger wordt om gebruikers te meten over meerdere devices heen (hierover meer in vervolgpost).

Het huidige dashboard werkt echter nog niet met het nieuwe meetscript. Om er voor te zorgen dat je blog dashboard ook werkt als je gebruik maakt van Universal Analytics, heeft Justin Cutroni het meetscript herschreven. Hij heeft een aantal aanpassingen gedaan aan het script die er voor moeten zorgen dat ze je nog meer inzicht geven in het lezersgedrag van je bezoekers.

Custom Dimensions & Metrics

De belangrijkste wijziging zijn wel de custom dimensions en custom metrics. In plaats van custom variables worden nu de values het type lezer (“scanner” of “reader”) vastgelegd in de custom dimension. Om er voor te zorgen dat deze ook in jouw analytics terugkomen, zul je ze wel moeten toevoegen aan je analytics profiel. Let er wel goed op dat je de custom dimension instelt op sessie niveau.

Naast de custom dimensions, heeft hij ook een aantal custom metrics toegevoegd. De “time to scroll”, “time to content bottom” en “time to page bottom” worden allemaal als aparte metrics verstuurd. Ook hiervoor moet je de custom metrics weer toevoegen. Waar je echt op moet letten is dat je de metrics in dezelfde volgorde toevoegt als in het meetscript wordt weergegeven:

  • Time to scroll: Custom Metrics 1
  • Time to content bottom: Custom Metrics 2
  • Time to page bottom: Custom Metrics 3

Een ander onderdeel waar je rekening mee moet houden is dat de debug modus standaard op true staat. Dit betekent dat wanneer er een meting plaatsvindt, je automatisch een popup in je beeldscherm krijgt. Dit is natuurlijk handig als je het wilt testen, maar zorg er voor dat je dit wel uitzet wanneer het live staat. Anders wordt het wat ongemakkelijk voor je lezers. Zorg er dus voor dat je deze regel:

  • “var debugMode = true;” verandert naar “var debugMode = false;”

Blog dashboard voor Universal Analytics

Als je bovenstaande allemaal hebt gedaan, dan wil je natuurlijk ook dat het complete blog dashboard werkt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het dashboard te delen met je Universal Analytics profiel. Have fun!

2017-05-17T20:13:41+02:00