• Maximale lengte alt tekst voor search

Maximale lengte alt text getest!

Iedere foto op je website kan worden voorzien van een alt text (alternatieve tekst). De alt text wordt gebruikt om een omschrijving te geven van een foto en heet ook wel het “alt attribute”. De zoekmachine kan namelijk niet aan een foto zien wat er precies getoond wordt. Door het “alt attribute” te vullen met een omschrijving kan de zoekmachine een zoekopdracht dus koppelen aan een foto.

De alt text is voor de bezoeker van je website niet zichtbaar. Om deze te kunnen zien, zul je in de bron van de pagina moeten kijken. In de broncode van de pagina zou bij een foto bijvoorbeeld zoiets kunnen zien staan:

Dit is de alt text

Lengte van de alt text

Om je foto te kunnen omschrijven wil je natuurlijk wel weten hoe lang deze tekst mag zijn. Op het internet wordt er wel het e.e.a. over geschreven, maar hoe lang de alt text nou echt mag zijn, geeft niemand eigenlijk antwoord op. En dan zit er dus niks anders op dan het te testen.

Dus dat doe je dan in zo’n geval. In totaal heb ik twee keer een test gedaan. En laat ik duidelijk zijn dat ik bij deze test heb gekeken naar de mogelijkheden van het “alt attribute” vanuit een SEO oogpunt. Het wordt namelijk ook gebruikt door “screen readers” software voor mensen die luisteren naar de inhoud van een pagina (bijvoorbeeld een persoon die blind is).

Testen

Eerst heb ik een nieuwe pagina aangemaakt met daarop 1 foto. In die foto gebruikte ik een alt text van maximaal 119 tekens in verschillende combinaties van letters en cijfers. Het moest zo gek mogelijk zodat ik zeker wist dat deze combinaties niet veelvuldig werden geïndexeerd. Uiteindelijk zag het er zo uit:

Alt text test 1
Nadat de pagina was opgenomen in de index van Google werd duidelijk dat mijn pagina en image werden gevonden op alle mogelijke combinaties. Zo wist ik dus zeker dat je minimaal 119 tekens kan gebruiken in de alt text. Maar goed, daar was natuurlijk niet voldoende. Dus wat nu?

Test nummer 2

Een tweede test dan maar met deze keer een nog langere alt text. Dit keer deed ik dat met een foto waarbij de lengte van de alt text “242 tekens” bevatte. Dat zou toch meer dan genoeg moeten zijn zou je zeggen.

Alt text test 2

Vervolgens was weer het wachten op het moment dat de pagina opgenomen zou worden in de index zodat ik de zoekopdrachten kon doen in Google. Ik ben begonnen met het zoeken naar de laatste combinatie van letters en cijfers “235vjfdf”. Mijn pagina werd niet gevonden. Gelukkig, de alt text was in ieder geval lang genoeg voor de test. Vanaf dat moment ben ik terug gaan werken. Bij de combinatie “145jfqls” nog steeds geen resultaat (Het getal aan het begin geeft aan het hoeveelste teken het is in de alt text.

Alt text 152 tekens

De maximale lengte van de alt text

Uiteindelijk kwam ik bij “136sqfjl”. En zie, resultaat! Mijn pagina werd deze keer wel gevonden. De letter “l” is in deze combinatie van letters en cijfers is het 143ste teken in de alt text.

Alt text 143 tekens

Dus wat kunnen we hier uit opmaken. De alt text van een foto mag dus maximaal een lengte hebben van 143 tekens. Het is dus best mogelijk om een goede omschrijving te geven van een foto / plaatje. Op zich best grappig natuurlijk want dat is zo goed als hetzelfde aantal tekens in de description van je pagina. Maar goed. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee!

2017-05-12T15:14:43+02:00